Zuzana Freso

30. pro 20142 min

Raw Kapustnica od 100% food

Ak ste hľadali, určite ste našli niekoľko receptov. Plus mínus sa podobajú. TENTO je však pekne nafotený a zároveň vyzerá, že bol aj jeden z prvých uverejnených na slovenských foodblogoch. Určite si prezrite celú stránku. Nájdete tam všelijaké fajnotky :) Ten boršč je moja nová výzva.

Pre prípad, že by stránku zrušili, kopírujem ho tuto:

POTREBUJETE:

KYSLÁ SMOTANA
 

 
1 hrnček kešu orechov (namočených cez noc a prepláchnutých vo vode)
 

 
šťava z 3/4 limetky (cca 1.5 polievkovej lyžice, 0.25 dcl)
 

 
1/2 čajovej lyžičky soli (morskej či himalájskej)
 

 
1/3 – 1/2 hrnčeka vody

HUBY
 

 
2 veľké portobello huby nakrájané na cca 2.5cm x 0.5 cm kúsky
 

 
2-3 pretlačené strúčiky cesnaku (závisí od veľkosti)
 

 
1/4-1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
 

 
1/3 hrnčeka sójovej omáčky
 

 
1 polievková lyžica sezamového oleja (môžete nahradiť tekvicovým)
 

 
šťava zo 1/4 citróna
 

 
čierne korenie

KYSLÁ KAPUSTA
 

 
500g kyslej kapusty
 

 
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
 

 
1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
 

 
1 polievková lyžica cesnakového oleja (môžete nahradiť olivovým)
 

 
4 ks sušených sliviek (zaliať vodou na 1 hodinu, aby zmäkli)

ZÁLIEVKA NA KAPUSTNICU
 

 
1-1.25 hrnčeka vody z kapustnice (ak nemáte dostatočné množstvo, doplňte vodou zo sušených sliviek)
 

 
3 sušené slivky (zaliať vodou na 1 hodinu, aby zmäkli)
 

 
2 sušené huby
 

 
1 väčší strúčik cesnaku
 

 
2 polievkové lyžice kyslej kapusty
 

 
2cm hrubé koliesko čerstvej červenej papriky
 

 
1 čajová lyžička mletej papriky (ak máte údenú papriku, použite tú)
 

 
1/4-1/2 čajovej lyžičky kvalitného chili korenia
 

 
3/4 čajovej lyžičky drvenej rasce
 

 
2 polievkové lyžice lahôdkového droždia
 

 
2.5 polievkovej lyžice sójovej omáčky
 

 
soľ podľa chuti

Všetky prísady na kyslú smotanu rozmiešajte spolu v mixéry do hladka.

Nakrájané huby posypte koreninami, pridajte cesnak a zalejte olejom, sójovou omáčkou a šťavou z citróna. Všetko spolu dobre premiešajte, nechajte chvíľu odstáť a dajte sušiť do dehydrátora. Po 4 hodinách by mali byť huby akurát a pekne voňať. Ak nemáte dehydrátor, nechajte ich 4 hodiny na radiátore.

Z čerstvej kyslej kapusty zlejte vodu a odložte ju bokom, pretože ju budete potrebovať na zálievku. Precedenú kapustu nakrájajte na menšie kúsky a vidličkou ju premiešajte s nakrajanými slivkami, sójovou omáčkou, olejom a rascou. Odložte bokom odstáť.

V mixéry spolu rozmixujte všetky prísady na zálievku.

Finále! Kyslú kapustu rozdeľte do misiek, podlejte zálievkou, pridajte huby a vrch ozdobte kyslou smotanou.

Foto: zo stránky www.100-percent-food.com

#polievky

    1290
    0