Text/Foto: Jaja Jenčová, Recept: Zuzana Frešo
27. říj 20151 min
Tekvica je typická sezónna zelenina a poznáme jej niekoľko druhov. Zďaleka sa už nevyužíva len na klasický tekvicový prívarok. Tekvica je skvelá pečená, alebo ju ľahko využite napríklad ako netradičnú prísadu do koláčov či šalátov. Dnes sme si ale opäť pripravili zdravý recept v spolupráci LeMini / BeFresh.sk a tekvicu pripravíme v polievke. Nebude to však klasická krémová verzia tekvicovej polievky. Skôr sa podobá na výživnú zeleninovú polievku.. s tekvicou.
Na prípravu Tekvicovo-šošovicovej polievky budete potrebovať:
2 mrkvy, nakrájané na tenké kolieska
2 petržleny, nakrájané na tenké kolieska
2 poháre na kocky nakrájanej hokkaido tekvice
½ pohára červenej šošovice
½ pohára naklíčeného cíceru
1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
1čl kurkumy
1 čl rímskeho kmínu
1cm čerstvého zázvoru
štipka čierneho korenia
himalájska soľ
riasa kombu
kokosový olej alebo maslo ghi (ak nie ste vegáni)
Postup:
Na kokosovom oleji opečieme cibuľu, pridáme mrkvu a petržlen. Necháme restovať na miernom ohni asi 10 minút. Pridáme tekvicu a v restovaní pokračujeme ďalších 5 minút. Pridáme vodu, riasu kombu, šošovicu a zázvor. Polievku dochutíme tesne pred odstavením kurkumou, kmínom, korením a soľou. Na ozdobu použijeme naklíčený cícer.