Broskyňová krémová torta

Aktualizace: bře 26


Minulý týždeň sa v Medickej záhrade konalo neformálne stretnutie vitariánov. Zorganizoval to jeden nadšenec, ktorý sa už naplno stavuje živou stravou. Pravdou je, že okrem 100% vitariánov sa tam zbehli aj rôzni nadšenci, ktorí sa pokúšajú o 100% raw alebo si každé dva týždne šupnú niečo živočíšne (jeden chalan napríklad produkty z kozieho mlieka), prípadne fanúšikovia, ako ja.

Ak máte záujem sa dozvedieť viac o živej strave, potom ste pozvaní na ďalšie stretnutie.Každý niečo zdravé doniesol, niečo zaujímavé povedal a niečo nové sa dozvedel. Napríklad ja som sa dozvedela, že mixovanie orieškov a ovocia sa veľmi neodporúča. A že aj vitariánske recepty majú svoje "nezdravé". Táto torta vlastne patrí medzi "vitariánsky hriech", ale pre väčšinu z nás to bude predsa len tá zdravšia varianta mlsania.

Broskynová krémová torta

Korpus

200g mandlí (ideálne 8 hodín namočených vo vode a vysušených)

120g sušených datlí (ideálne od firmy Seeberger, majú v Bille)

štipka soli

Krém

asi 7 zrelých broskýň

1ks zrelého avokáda

3pl kokosového oleja (rozpusteného)

2pl psyllia (rozmiešaného s troškou vody)

javorový sirup, med alebo datle - v prípade, že zmes nebude dosť sladká

Ozdoba

na plátky nakrájané broskyne

Postup

Korpus vytvoríte zmixovaním zmesi. Osvedčilo sa mi najskôr nasekať orechy a potom do nich postupne pridávať ďatle. Vytvorenú zmes rukami vtlačte do formy a dajte do chladničky alebo mrazničky odpočívať.

Medzitým nakrájajte 2-3 broskyne na plátky. Zvyšné broskyne rozmixujte s avokádom. Pridajte psyllium a kokosový olej. V prípade potreby doslaďte. Zmes rozotrite do formy a jemne vtláčajte nakrájané broskyne. Dajte do chladničky aspoň na 6 hodín. Ak potrebujete tortu skôr, ťuknite ju do mrazáka na také 2-3 hoďky. A potom mlsajte a mlsajte.

#dezerty

60 zobrazení