Aktivované orechy? What?

Aktualizace: bře 26


Ahojte, zas som tu s niečím, čo ste možno nepočuli. Alebo možno ste o tom počuli, ale nikdy vás nenapadlo takéto pomenovanie. O čom to dnes bude?

O orechoch, ktoré namočíte na nejaký čas do vody a opäť vysušíte. Možno sa pýtate, prečo by sa tie orechy mali pre pánajána namáčať? Nuž, orechy údajne obsahujú látky, ktoré je lepšie odovzdať vode a nie nášmu telo. Veľa si o tom môžete prečítať všelikde na internete. Ja by som vám to však chcela opísať z toho praktického hľadiska.

Normálne orechy, či sú bio alebo nebio, sú malé zošúverené oriešky. Ak ich však celú noc necháte vo vode, zväčšia sa skoro o polovicu. Viď obrázok vedľa. Napijú sa vody, povedzme, že sa v nich aktivuje "život", zjemní sa konzistencia a chuťovo sa naplnia. Keď následne takéto orechy opäť šetrne vysušíte, ostanú rovnako veľké, budú však chrumkavé a rozdiel v chuti je naozaj markantný. Je možné, že už inak ich ani jesť nebudete chcieť.


Takéto orechy sa volajú buď namočené a vysušené alebo sofistikovanejšie a viac profi AKTIVOVANÉ ORECHY. (v angličtine activated nuts). Aktivované orechy, najčastejšie mandle, sa dajú namarinovať a opäť vysušiť. Sú krehké, delikátne a spôsobujú závislosť. Ako na to?

AKTIVOVANÉ ŠKORICOVÉ MANDLE

200g mandlí, ideálne bio

5čl bio javorového sirupu

2PL vody

1čl škorice

AKTIVOVANÉ SLANÉ MANDLE

200g mandlí, ideálne bio

1PL bio javorového sirupu

1/4 čl korenia údená červená paprika

1PL tamari omáčky

2PL vody

Postup:

Pripravte sa, že to potrvá pár dní :))) Ale verte mi, výsledok stojí za to.

1. Orechy namočte do vody minimálne na 8 hodín. Okrem toho, že zväčšia svoj objem, zväčšia aj svoju váhu. Následným sušením sa však opäť dostanú na svoju pôvodnú.

2. Scedené a premyté aktivované orechy dáme do sušičky a pri teplote do 42 stupňov nechajte vysušiť. Ak nemáte sušičku, môžete ich dať sušiť do rúry na nízkej teplote, prípadne ich môžete rozložiť na kuchynskú utierku a dať na radiátor. Teraz, keď sa všade kúri, pekne rýchlo sa orechy vysušia.

3. Pripravte si sladkú alebo slanú zmes a vmiešajte do nej orechy. Nechajte ich v uzavretej nádobe aspoň 8 hodín marinovať.

4. Opäť zopakujte proces sušenia.

Takto ochutené aktivované orechy sú delikatesa a človek by si ich mal narobiť do zásoby. Okrem toho, že sú skvelé samostatne, dajú sa nasekať do šalátu, muesli, kaší, na koláč, smoothie... Snáď vás neodradí tá komplikovanosť. Denne tomu venujete max. 2 minúty času.

TIP: Bio orechy a aj javorový sirup nájdete pod jednou strechou v obchodoch BILLA.

#snacky #vianoce