• Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Sledujte Befresh aj na sociálnych sieťach
Please reload

Vyhľadávanie

February 26, 2019

February 20, 2019

July 23, 2018

Please reload

Najnovšie recepty

Cviklový hummus s ľanovými krekrami

July 31, 2014

 

Neviem ako vy, ale ja milujem hummus. Či je varený alebo surový, patrí medzi jedny z mojich obľúbených snackov. Keď sme v USA išli na dlhú cestu autom, spolu s nakrájanou mrkvou a stopkovým zelerom putoval s nami. Zasýti, chutí a ešte má aj viac vitamínov ako čokoľvek na pumpe. Tento cviklový otestoval aj môj muž a prešiel. Kto nemá rád cviklu, vynechajte ju a pridajte viac cíceru a orieškov. A asi aj ostatných ingrediencií :)  

 
Cviklový hummus 

 

3 stredne veľké cvikly

1 pohár namočených kešu orechov

1 pohár naklíčeného cíceru (stačí 24 hodín. možno ten klíčok nebude spod šupky vidieť, tak skúste ju len odstrániť) 

100g tahini

1 limetka

1-2 strúčiky cesnaku

štipka kajenského korenia

čerstvo namleté čierne korenie

himalájska soľ

panenský olivový olej

1 veľká čl rímskeho kmínu

 

Vo mixéri najskôr poriadne vymixujeme cvikly. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Ak je cvikla dostatočne šťavnatá, nemusíme do hummusu prilievať olivový olej, stačí ak ním už hotový hummus polejeme. Podávame s kúskami zeleniny alebo ľanovými krekrami. A tie si pripravíte napríklad aj takto:

 

Lanové krekry

 

200g ľanových semienok

50g slnečnicových semienok

20g tekvicových semienok

3PL chia semienok

hrsť najemno nakrájaných goji

korenie

soľ podľa chuti

 

Ingrediencie si kľudne zmeňte. Nechajte len ľanové semienka. Tie sú základ. Do slanej verzie sa hodia napríklad: čerstvé nakrájané bylinky, sušené paradajky, mrkvu, najemno nakrájané orechy, nori riasy, kari pasta, čili. Do sladkej verzie môžte dať napríklad: najemno nakrájané orechy a sušené ovocie, či sladidlo podľa výberu.

 

Ľanové semienka namočíme na noc do vody. Ráno primiešame ostatné ingrediencie. Lyžicou nanesieme na papier na pečenie a necháme vyschnúť na slnku. Keď nemáme slnečný deň, môžeme ich sušiť v rúre alebo v sušicke na 42 stupňov. 

 

TIP: Za tento tip ďakujem Bayi, ktorá mi na kurze v Poluse dala tip na naozaj ekologickú sušičku s trošku srandovným názvom Les houbeles. Je určená na sušenie hríbov a byliniek, ale ja si myslím, že takéto ľahučké krekry sa v nej budú tiež dobre sušiť. Práve som ju objednala, tak sa potom podelím so skúsenosťou :) 

 

 

Tags:

Please reload