• Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Sledujte Befresh aj na sociálnych sieťach
Please reload

Vyhľadávanie

February 26, 2019

February 20, 2019

July 23, 2018

Please reload

Najnovšie recepty

Vegetariánska cibulačka bez alkoholu

August 16, 2018

Tieto prázdniny som dostala neprekonateľnú chuť na cibulačku. Prišlo to na mňa na festivale GRAPE, kde sme s kamoškami strávili víkend. Výborné koncerty, akurátna veľkosť, Camel Stage na oddych a jedlo z Thali. Ou je! A pomedzi toto všetko sa objavila chuť na cibulačku. What?! How come? Netuším... Tehotná nie som :)

 

Každopádne po príchode do Bratislavy naše kroky smerovali rovno do potravín Yeme a kúpila som tam ingrediencie (narýchlo vygooglené) na cibulačku. Bio cibuľa, "Domáci zeleninový vývar", čerstvý tymián, bageta. 

 

Jasné, že vývar zo zeleniny si môžete spraviť aj domáci. Ale je leto a v tom teple som si zjednodušila prácu. Btw. musím pochváliť výrobcu, nie sú tam ečka a cibulačka s ním bola brutálna. Len, aby ste vedeli, čo tento

 

Domáci zeleninový vývar obsahuje: voda, zelenina 42% (mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, pór), kurkuma, bobkový list, nové korenie, čierne korenie, morská soľ.

 

Keďže u nás sa nepije alkohol, cibulačka je bez alkoholu. Ak však máte doma zásoby, potrebujete navyše 2dcl vína a na konci trošku koňaku. 

 

Vegetariánska cibulačka bez alkoholu

 

500g cibule, nakrájanej na tenké pásiky

1liter zeleninového vývaru

1-2 strúčiky cesnaku

2 PL panenského olivového oleja

2 PL masla (pre vegánsku verziu môžete nahradiť olejom)

1 PL trstinového cukru 

4 vetvičky čerstvého tymiánu

3 malé bobkové listy 

0,5 l vody (alebo 0,3 dcl vody a 0,2 dcl vína)

1 ks Piper Longum z Mikori alebo čierne korenie 4 guličky

soľ 

 

Do hrnca dáme roztopiť olej a maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu, cukor a cesnak. Restujeme na vyššej teplote asi 10 minút, potom teplotu znížime a necháme postupne cibuľu karamelizovať.

 

Zhnedne a tým aj tá polievka dostane farbu. Po cca 30 minútach prilejeme vývar, vodu (víno), bylinky, korenia a soľ. Prikryté varíme asi 45 minút. Kto má rád koňak, prilejte si. Neviem koľko, ale určite s citom :) Nerobíme si predsa cibuľový punč. 

 

Bageta so zapečeným syrom

 

Bageta

Ementál, nastrúhaný 

Parmezán, nastrúhaný 

 

Bagetu nakrájame, posypeme syrom. Pre vegánsku verziu, vegánskym syrom. Dáme na plech a na rozohriatom grile necháme piecť asi jednu minútu. Gril je silný, preto radšej pri tej rúre stojte, nech sa to nepripečie. Takto pripravená bageta neodmysliteľne k cibulačke patrí. Najlepšie úplne rozmočená. 

 

Bon Apetit! 

 

 

 

 

Please reload