top of page

Zelené kari s voňavou ryžou

Aktualizováno: 27. 4. 2021

Prvé kari, ktoré som v živote jedla, bolo Green Thai Curry. Bolo to niekedy v roku 2005 a okamžite som sa do tej chute zamilovala. Dokonca mi nevadila ani štipľavosť. Aj napriek pikantnému dojazdu som bola tak očarená jemnou chuťou kokosového mlieka a dovtedy neznámich korenín, že som nevedela prestať jesť. Poznáte to? Okamžite som sa ho naučila variť a odvtedy je práve zelené kari moja láska.


Niekde mám dokonca aj recept na pravé thajské kari, ktoré som sa naučila robiť na kurze v Thajsku. Vyrábali sme si aj svoju vlastnú kari pastu. Skúsim ho nájsť, zohnať všetky ingrediencie a pripravím aj to.


Už dlho som mala na kari chuť a tak som sa rozhodla. Spravím ho a uvidíme, či sa doň pustia aj decká. Bol to taký pokus. Ale! vyšiel. Mám kari-partáčky.


Keďže som doma a deti boli dlho na "onlajne", je jasné, že oveľa viac varím. Preto potrebujem dobré hrnce, do ktorých sa veľa zmestí. Ak také hrnce potrebujete, určite navštívte Tescoma eshop. Používam ich už dlhšie a viem s istotou povedať, že ich sada hrncov je super, dobre stohovateľná, hrnce sa dajú umyť v umývačke a ešte k tomu sú vhodné na všetky tipy sporákov od plynu po indukciu. To využívame vtedy, keď cestujeme s navareným jedlom. Napríklad môj muž má v ateliéri indukčnú dvojplatničku, na chalupe máme plyn a doma sklokeramickú dosku. Tým pádom nemusíme riešiť špeciálne hrnce na indukciu.


Mám pre vás aj jeden tip na môj obľúbený hrniec ULTIMA s plastovými úchytmi, ktorý má špeciálnu fintu na vychádzanie pary, takže zabránite nepríjemnému vykypeniu. Ten používam asi najčastejšie.


Zelené kari


2 PL kokosového oleja

1 cuketa, nakrájaná na kocky 0,8 cm

1 menšia brokolica, rozobratá na mini hlavičky

5 cm zázvor, ošúpaný a nakrájaný na 4 kúsky - nekonzumuje sa

5 limetových lístkov

2 kúsky citrónovej trávy

2 PL citrónovej šťavy, prípadne podľa chuti

1 čl soli, prípadne podľa chuti

3/4 PL pasty zo zeleného kari (ak chcete kari štiplavejšie, pridajte)

2 ks plechovky kokosového mlieka

čerstvý koriander

1 čl rybacej omáčky

2 čl kokosového, prípadne trstinového cukru

300g hrášku

voda


Na olivovom oleji si orestujeme pastu z kari. Pridáme cuketu a zázvor, krátko orestujeme a zalejeme kokosovým mliekom. Pridáme brokolicu, limetové listy, citrónovú trávu, rybaciu omáčku a cukor. Krátko povaríme.


Aby sme kari zafarbili na zeleno, vymixujeme 100g hrášku s 100ml vriacej vody a prilejeme do hrnca. Pridáme zvyšný hrášok. Povaríme a v prípade potreby dosolíme. Na koniec posypeme nasekaným čerstvým koriandrom.


Podávame s ryžou a kto má rád štipľavé, môže si pridať nakrájanú čili papričku.


TIP: na zafarbenie je lepší špenát. Má krajšiu zelenú farbu a neutrálnu chuť. Ja som nemala, preto ten hrášok.


Voňavá ryža

2ks koriandru

2ks klinček

ryža podľa potreby

voda

soľ


Čaro voňavej ryže je, že najprv v hrnci na kokosovom alebo olivovom oleji opražíme 2 ks koriandu a 2 ks klinčekov. Pridáme dobre premytú ryžu, premiešame a zalejeme vodou v pomere 1:1,5. (jeden pohár ryže a jeden a pol pohára vody). Premiešame a keď ryža začne vrieť, stíšime teplotu a prikrytú ryžu varíme asi 15 minút. Ja potom zvyknem nechať ryžu "dojsť" pod pokrievkou na vypnutej platničke. Ryža je po uvarení krásne voňavá a dokonale ladí s chuťou zeleného kari.



Dobrú chuť!









79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page