top of page
Zuzana Frešo

Raw cuketové špagety s omáčkou marinara

Aktualizováno: 26. 3. 2020


Vždy v lete, keď je vonku teplo, mám chuť na niečo ľahučké, čo by ma zasýtilo. Pri mojich potulkách po “živých” weboch som natrafila na Cuketové špagety s omáčkou Marinara, ktoré osviežia, a po ktorých určite nebudete mať nafúknuté brucho. Nikdy v mojom živote by ma nenapadlo, že cestoviny môžu byť vyrobené aj z niečoho iného, ako z múky. A predsa je to tak. Tieto sú z cukety. Tak pekne choďte do obchodu a kúpte si toľko cukiet, koľko máte stravníkov.

Cukety odporúčam čo najväčšie a čo najdlhšie. Ja mám na cuketové "špagety" stroj, ktorý som si objednala cez amazon. Tento stroj sa volá buď “spirali” alebo “spirooli slicer". Ja som si vybrala ten od nemeckej firmy Lurch. Umelohmotný, ale funguje dobre a robí špagetky akurátnej hrúbky. Dnes som však zistila, že celkom postačí aj obyčajná škrabka na zeleninu z ikea. Neurobí špagety, ale tagliatelle, čo však vôbec nevadí. Takže ako na to?

Cuketové "špagety" s omáčkou Marinara

Na "špagety"

1ks väčšej cukety na osobu

škrabku na zeleninu alebo krájač

Cuketu najskôr očistíme od zelenej šupky, aby “cestoviny” vyzerali autentickejšie. Keď to robíte škrabkou, podaria sa Vám krásne tenučké a ešte aj dvojfarebné tagliatelle.

Na omáčku

½ červenej papriky

1 – 2 ks paradajok

2 – 3ks sušených paradajok (ak používate sušené na slnku, je potrebné ich vopred namočiť)

1 strúčik cesnaku

olej (olivový, kokosový, tekvicový…)

soľ

sušené oregano a bazalka

Omáčku vyrobíte extra rýchlo: nahádžte všetko do nádobky a rozmixujte ponorným mixérom.Tramtadadá, nalejeme na “cestoviny” a posypeme čerstvou bazalkou.

Poznámka

Počet kusov zeleniny je orientačný. V podstate platí, že všetko v približne rovnakom objeme. Môžte použiť hrnčekovú metódu: hrnček pokrájanej papriky, hrnček pokrájaných paradajok a hrnček sušených paradajok.

Na posypanie

čerstvé bylinky

parmezán (potom už ale nemôžme hovoriť o raw cestovinách)

Komu nejde o striktné dodržiavanie živej stravy, kľudne si na ne šupnite parmezán. Chutí to výborne a stále ste minimálne na delenej strave. Toto jedlo je potrebné pripravovať vždy čerstvé, lebo cuketa pustí po nejakom čase šťavu a "cestoviny" rozmočí.Tí, ktorým je proti srsti jesť studené jedlo, si môžu omáčku ohriať. Cuketu by som radšej neohrievala, lebo takto tenká by sa asi rozpadla. Maximálne ju môžte v sitku preliať vriacou vodou a hneď za tým schladiť pod studenou.

174 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page