top of page

Lydia Slavik - Melbourne

Aktualizováno: 26. 3. 2020


Som šťastná, že vám môžem predstaviť Lydiu Slavik, zakladateľku RawsomeDelights, ktorá momentálne žije v Melbourne v Austrálii spolu so svojim mužom a dvoma deťmi.

Zuzana/Befresh: Ako si sa dostala do Austrálie a kde vlastne bývate?

Lydia: Do Austrálie sme spolu s deťmi nasledovali manžela, ktorý išiel za svojim snom. Čakali sme slnečné počasie celý rok, ale nikto nám nepovedal, že Melbourne má 9 mesiacov zimu!!! Aj okolo nuly, ale hlavne nepríjemnú.

Napriek dlhej zime má Melbourne okrem iného veľmi veľa street food festivalov, najkrajšie kaviarne v Austrálii, všetko nové v oblasti zdravého stravovania sa deje práve tu. Veľmi ma baví, že skoro všetci cvičia a majú blízko k zdravému životnému štýlu – prechádzky, jogging pri pláži, joga, bicyklovanie, každý tu robí niečo. A ešte dôležiťá vec, ľudia si tu doprajú úspech!

Zuzana: Najťažšie je zvyknúť si asi na odlúčenie od rodiny a priateľov. Čo ešte je pri takomto rozhodnutí potrebné zvládnuť, na čo sa pripraviť?

Lydia: Ako matke sa mi ťažko zvyká na školský systém. Moje 5 ročné dieťa má v škole vyučovanie (nie školský klub) až do 15:30. Bez obedov! Takto po rokoch si myslím, že školské jedálne sú tá najlepšia vec na svete. Austrálčania sú zvyknutí na sendvičové obedy, prípadne ľahký suchý obed a to isté balia aj deťom. Sendvič a ovocie. Zdá sa mi to na 7 hodín celkom málo. Stále si myslím, že teplá polievka predsa musí byť.

Zuzana: Ako začala tvoja cesta za zdravím?

Lydia: S mužom sme vegetariáni už 12 rokov, ja skoro 3 roky vegán, nakoľko som zistila, že môjmu telu tento štýl vyhovuje. Najviac dôverujem jedlu, ktoré pripravím sama. Práve preto trávim veľa času samoštúdiom. Absolvovala som tiež rôzne kurzy varenia. Raw kurzy vtedy ešte neboli :)

K pravidelnej detoxikácii a sledovaniu toho, čo jem ma inšpiroval môj učiteľ jogy. Telo máme len jedno, preto mu netreba stravou robiť zle, práve naopak. Strava je to, čo ho poháňa, drží a podľa toho sa nám aj odmení.

Najviac ma však ovplyvnili moje deti. Byť matkou je zodpovednosť. Chcem im dať len to najlepšie. Dlhoročné dojčenie (6 rokov – každé dieťatko 3 roky) spôsobilo, že som dostala chuť na sladké. A to som nikdy na sladké nebola, nepiekla som. Počas dojčenia som skúšala piecť vegánske koláče, ale vždy som mala pocit, že to nie je ono. Pri odchode do Austrálie sme od kolegov dostali dar na rozlúčku – raw tortu od Befresh.sk. A hneď som vedela, že to je moja cesta.

Tvoj kurz som nestihla, tak som si všetkým musela prejsť sama – skúšať, študovať, objavovať. Za obeť padol jeden food processor (kuchynský robot) a potom som si kúpila high-speed blender (vysokootáčkový mixér). Postupne ďalšie stroje. Svoje výtvory som nosila všade: do škôlky, na hodiny jogy, susedom, známym… Neskôr sa už všetci tešili čo donesiem a začali si objednávať koláčiky na oslavy. Ľudia si “vypýtali” kurz a robila som už konzultácie aj mailom.

Zuzana: Na instagrame sledujem niekoľko profilov raw výrobcov, no najviac ma bavia a zaujmú vždy práve austrálske raw koláče. Máš nejaké skúsenosti a tipy pre cestovateľov?

Lydia: Spolu s deťmi milujeme ochutnávať. Vyhľadávam pre nás kaviarne s raw produktami, za studena lisovanými šťavami a vegánskymi dobrotkami. Našťastie je ich veľa. Vždy rada podporím “spolubojovníčky” či už na miestnom markete alebo v obľúbenej kaviarni. Najviac som ochutnala na dovolenke na Gold Coast, kde som si dala raw treat tour (voľný preklad cesta za živými sladkosťami). Vyhrali Blend Love. (ách, moji favoriti, pozn. Befresh)

V mojom okolí je niekoľko raw výrobcov, každý sa snaží od toho druhého odlišovať. Je to veľká inšpirácia. Výrobcovia sa prispôsobujú trhu raw koláčikov – preferované sú skôr obdĺžnikové rezy, tyčinky, malé tortičky.

Mám tu aj svoju obľúbenú štvrť Fitzroy. Je tam ulica s kaviarňami, barmi, vegánskymi reštauráciami, obchodom pre vegánov, obchodmi s vegánskym oblečením a topánkami. Je plná mladých ľudí, umelcov a vegánov. Ťažko ju na Slovensku k niečomu prirovnať. Napríklad v Sydney majú taký NewTown.

Zuzana: Spomínala si, že si ľudia od teba vypýtali kurz. Ako to prebiehalo a aké boli reakcie ľudí?


Lydia: Organizovala som kurz: How to create delicious raw snacks, breakfast and desserts (Ako pripraviť chutné raw snacky, raňajky a dezerty). Menu bolo vyskladané tak, aby mohli všetko nakúpiť v najbližšom obchode, teda s podporou lokálnych predajcov. To tu veľmi fičí.

Na kurze bola aj baba s intoleranciou na fruktózu, takže som musela všetky recepty vymyslieť aj vo verzii pre ňu. Každopádne ľudia odchádzali nadšení a hneď som mala záujemcov o ďalší kurz. Roztrhlo sa vrece so žiadosťami na konzultácie v oblasti prípravy raw jedál bez orechov, bez fruktózy, v oblasti používaných nástrojov.

Okrem raw kurzov som ešte organizovala v škole tzv. Morning tea (ranný čaj) s ochutnávkou raw sladkostí, počas roka som vyrábala aj koláče na podporu školy. Najbližšie chystám raw catering na jogový seminar. Dlho som sa kvôli malému synovi rozhodovala, ale teda nakoniec som sa rozhodla aj predávať na trhu.

Zuzana: Okrem odporúčaní ústnym podaním, robíš si aj nejaké promo na sociálnych sieťach?

Lydia: Na facebooku som nováčik, milujem však instagram. Teší ma, keď moju fotku repostnú či už obyčajní ľudia alebo “veľké ryby vo fachu”, ako napríklad Best of Vegan (viac ako 500tis. Followerow) a thefeedfeed (800tis. Followerow), naturalrawc, powersuperfood atd. Niektorí si pýtajú recepty. Recepty zatial nezdieľam, nie som bloger, som skôr introvert a písať v angličtine je pre mňa stale trochu výzva.

Zuzana: Čo mňa veľmi zaujíma, je to s vybavovaním povolení na výrobu raw koláčov jednoduchšie ako na Slovensku? Ako je to s úradmi?

Lydia: Ak chceš svoju vlastnú prevádzku, tak si nemyslím, že je to tu ľahsie. Potrebuješ veľa povolení, registrácií a licencií. Tzv. Health Safety je pri práci s jedlom najdôležitejšia. No a pri založení sa platia veľké poplatky.

Čo je však určite iné ako na Slovensku je, že môžes pracovať z domu (nie je potrebná špeciálna prevádzka). Stačí absolvovať úradnú inšpekciu domácej kuchyne. Ja, ako výrobca raw koláčov, som “low risk food”, teda nízkorizikové jedlo a s týmto povolením môžem ísť predávať aj na trhy. Samozrejme, všetky výrobky musia byť označené alergénmi a nutričnými hodnotami.

Zuzana: Ako reaguju nabližší na tvoj nový biznis?

Lydia: Sme vegetariánska rodina a ja s intoleranciou na mliečnu bielkovinu. Jedlo pripravujem každý den a to im aj najviac chutí. Dcérka mi kreslí obrázky, kde vždy dopíše, že miluje moje jedlo. Synček volá raw koláč – “môj” koláč. Iné sladkosti ako raw, vegánske muffiny a banánový chlieb vôbec nejeme. Susedia a známi nás majú radi, vždy ich čaká nejaký dobrý raw koláč.

A nakoniec môj muž, ktorý je môj najväčší kritik, opora a obdivovateľ v jednom. Recepty svojich koláčov prispôsobujem jeho špeciálnej diéte. Vie ma naštartovať: “A toto by si vedela? Toto by sa dalo prispôsobiť?”

Zuzana: Už si populárna, fotky tvojich produktov sú úžasné, poznajú Ťa “ veľké ryby”… Máš nejaký tajný sen?

Lydia: Keď vyrastiem, chcem študovať Holistic Nutritionist. To asi až keď malý pôjde do škôlky.

Fotky: Lydia Slavik

RawSomeDelights a Lydiine nádherné výtovry môžte sledovať na facebooku a instagrame.

Ďakujeme pekne za rozhovor!

135 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page