top of page

Hráškové rizoto (cca 5 osôb)

Moja Eliška ma od začiatku "korony" prosí o hráškové rizoto. Už som ho teda robila tretí krát a vždy malo úspech. Rozhodla som sa ho konečne aj nafotiť, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy. Ak ho už samozrejme nemáte v malíčku.


Pozor, ak ste zvyknutí na rizoto zo školskej jedálne, tak to má od toho pravého naozaj ďaleko. Hlavný rozdiel je dokonalá krémová a super jemná chuť talianskeho rizota. Že ako ju dosiahneme? Existuje viacero fínt. Najdôležitejšia z nich je ryža na rizoto. Ja používam typ "arborio", ktorá sa dá na Slovensku celkom ľahko kúpiť. Ďalšia finta je ryžu veľa miešať. Vývar alebo vodu prilievať postupne a pomaly dovtedy, kým je ryža al dente.


Keďže v našej rodine nepijeme víno, nemáme ho teda ani doma, preto ho v tomto recepte nenájdete. Každopádne ak ho chcete použiť, 2 dcl bieleho vína prilejte k ryži hneď na úvod a počkajte, kým sa vyparí. Pokračujte prilievaním vývaru a keď miniete aj ten, prilievajte vodu.


Poďme sa pozrieť, ako robím rizoto ja.


Čo potrebujeme?


2 PL kvalitného olivového oleja alebo masla ghee

1 cibuľa najemno nakrájaná

500g ryže arborio

700ml zeleninového vývaru

cca 1500ml vody

2-3 PL soli

30 lístkov špenátu

200g mrazeného hrášku (rozmrazeného)

10 lístkov mäty

150 g postrúhaného parmezánu

2 PL masla


Ako na to?


Na oleji opečieme cibuľu. Pridáme ryžu. Netreba ju umývať. Je dobré, že obsahuje toľko škrobu, pretože aj vďaka tomu je rizoto krémové. Prilejeme vývar, znížime plameň a miešame.


Špenát, mätu a polovicu hrášku vymixujeme s 200ml vody. Nalejeme do hrnca a opäť premiešame. Táto zelená zmes nám rizoto perfektne zafarbí. Tekutina sa bude postupne odparovať a my ju zas budeme prilievať.


Keď už ryža absorbuje dostatočné množstvo vody a je uvarená al dente, primiešame zvyšný hrášok, maslo a parmezán. Hrniec prikryjeme a hotovo. Môžeme podávať.


Nech vám chutí.


TIP 1: Hrniec nielen na indukciu mám z Tescomy. Hovorila som o ňom viac v tomto blogu.

TIP 2: Ryžu arborio majú napríklad v potravinách Yeme, drogérii DM alebo vám ju prinesie Lunys.











731 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page