top of page

Špargľa. Halloumi. Pošírované vajíčko. Holandská omáčka. Gastronebo.

Zemiaky som uvarila v osolenej vode, scedila, pridala maslo a pažítku - btw. jedlo sa nezdá, ale je sýte, preto túto zložku v pohode vynechajte.


Halloumi - nakrájaný na plátky dáme na panvicu a opekáme. Najskôr pustí vodu a tá keď sa vyparí, pekne zhnedne. I love it!


Špargľu som pripravila podľa rád a inštrukcií Silvie Horeckej, teda krátko na panvici s maslom a korením sumac. Keďže som mala ešte trošku mrazeného hrášku, pridala som ho k špargli a posypala bielymi sezamovými semienkami. Na záver som posypala čerstvou perillou.


Holandská omáčka je podľa Jamieho Olivera: pripravíme si hrniec s vodou a do neho dáme misku, kde budeme omáčku miešať. Voda je teplá a ideme na to. Dve žĺtka miešame s 1 PL vínneho octu, soľou a čiernym korením. Medzitým roztopíme 250g masla (celé maslo) a postupne ho prilievame do misky. Stále miešame. Táto omáčka je úplne maslová, milujem ju, keď je taká teplá a maslová. Milujem maslo. Och. Vo videu dáva Jamie aj tip na uskladnenie omáčky, aby bola stále teplá a nezačala sa oddeľovať. Použil termosku. Skúsila som to aj ja a fungovalo. Teda omáčku si môžete urobiť aj hodinu vopred a stále bude parádna. Link na videoprípravu je TU.


Úplne posledné je potrebné robiť vajíčka. Tie sú vlastne najpodstatnejšie. Potrebujeme veľký hrniec, kde necháme zovrieť vodu. Do vody pridáme 1 PL octu. Netreba sa toho báť, nebude ho cítiť. Funguje na to, aby sa to vajko opäť spojilo. Požadované množstvo vajíčok si rozbite KAŽDÉ ZVLÁŠŤ do inej misky. Ja ich rozbíjam do pohárikov. Takto som ich robila ja po naštudovaní miliónov videí:


  • Voda je horúca, ale v hrnci nie sú veľké bublinky.

  • Vriacu vodu roztočíme vareškou tak, že točíme do jednej strany. Je veľmi dobré, ak máte naozaj široký hrniec. Voda sa točí a vrie.

  • Do stredu víru hodíme vajíčko.

  • Vajíčko sa zdanlivo rozoberie, ale ten vír to neposlušné bielko opäť vráti na miesto.

  • Vajíčka postupne prihadzujte. Zabezpečíme im neustály vír.

  • Dávame pozor na čas! Ten hrá protí nám. Najlepší čas je vraj 3 - 4 MINŮTY. Potom už máte pošírované vajce na tvrdo. A to nie je ono.


Jamie robí vajíčko aj tak, že vajce vloží do fólie a varí v nej. Nabudúce to skúsim. Pozrite si toto video. Určite už máte chuť, tak choďte variť. Šups.




82 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page