top of page

Kyslé zemiaky s fašírkou

Jedlo pripomínajúce detstvo. Toto je moja úplne prvá fašírka s vajcom a keďže všetkým chutila, zapísala som si recept, nech nabudúce nemusím experimentovať. No a jasnačka, že už ani vy nemusíte experimentovať. Je šťavnatá a dokonalá.


K tomuto jedlu mám ešte jednu poznámku, urobte toho viac, lebo u nás sa zjedlo celé a môj plán, že sa zvýši na ďalší deň sa nevydaril.


FAŠÍRKA


2x pomleté bravčové pliecko (600g)

1 vajíčko

hrsť najemno posekanej petržlenovej vňate

2 PL nasekaného medvedieho cesnaku (keď už nie je sezóna, pokojne vynechajte)

3 ks pretlačených strúčikov cesnaku

2ks najemno nasekanej a opečenej ciblue

1 PL sušenej majoránky

asi 2 čl soli


3 ks vajec na tvrdo

tuk a strúhanka na pomastenie a vysypanie formy


Ingrediencie okrem vajec na tvrdo dáme do misky a rukou poriadne premiešame. Natlačíme na spodok pomastenej a vysypanej formy. Do stredu poukladáme uvarené vajcia a vyplníme formu až do vrchu. Dáme do rúry na 200 stupňov. Ja som fašírku piekla asi 1,5 hodiny. Ale možno bola hotová už skôr. Po upečení stačí fašírku vyklopiť a nakrájať.


ZEMIAKY NA KYSLO


1,5 kg zemiakov

3ks bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

soľ

2dcl smotany na varenie

1 kefír alebo kyslá smotana (200ml)

hladká múka na zahustenie, ak je potrebné


Zemiaky nakrájame na rovnako hrubé plátky. Ideálny je na to tzv. V-Krouhač :) Zaljeme vodou tak, aby akurát prikryla zemiaky. Pridáme soľ, bobkové listy a korenie. Zemiaky uvaríme. Do hrnca prilejeme smotanu, necháme prevrieť. Vyberieme bobkový list a korenie. Jemne niektoré zemiaky ponorným mixérom pomixujeme, čím prívarok zahustíme. Odstavíme z ohňa. Primiešame kefír alebo kyslú smotanu. Dosolíme.



TIP:

  • Ak ste použili na varenie zemiakov veľa vody, môžte ju preliať z hrnca do pohára a odložiť na neskôr.

  • Ak je prívarok riedky, môžete ho zahustiť múkou: 1 PL hladkej múky rozmiešame s cca 1 dcl sladkej smotany a prilejeme do hrnca. Necháme chvíľku variť, kým nezačne prívarok hustnúť.

1 000 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page