Zmrzlina. Nanuky. Nanuková torta.

Aktualizace: čvn 3

Ktorú zmrzlinu máte najradšej? Je to citrónová, banánová, šmolková, marhuľová, gaštanová, či kiwi. Alebo máte radšej cookies, čokoládovú a dolce latte? Prípadne vás očarili moderné chute s korením a bylinkami? Raz v rádiu hovorili, že niekde vo svete vyvinuli zmrzlinu pre tých, čo nemajú radi sladké s príchuťou mäsa. Tak si predstavte, že lížete hovädzí vývar. Minimálne je to zaujímavá predstava. Keď nad tým rozmýšľam, napadlo ma, že aj slaná, napríklad cesnakovo-maslová zmrzlina by sa hodila ako osvieženie nejakého teplého mäsového pokrmu. Nie je to zlý nápad, čo poviete?


Moje náročné zmrzlinové gastronebo si pamätá len zopár dokonalých, nepresladených zmrzlín. Od určitého času som totiž prestala jesť zmrzliny, pretože vo väčšine prevláda sladidlo, ktoré ma štípe v hrdle. Napravili to tieto dokonalé výnimky:


1. Haagen Dazs Macadamia Nut Brittle

2. Glacer Organic Farm, Miami

3. Vegganista, Viedeň – čučoriedkovo-levanduľová (predávali kedysi v Mondieu Laboratoire)

4. Natacha Pacal, Rusovce – gaštanová, čučoriedková, červený grep

5. Matthew Kenney, Miami


Inak si zmzku vyrábam sama. Baví ma to i keď niektoré pokusy nevychádzajú. Ako sa domáca zmrzlina vlastne robí? Pravda je taká, že to nie je veľmi náročné. V podstate potrebujete mixér, prípadne šľahač. Záleží, aký tip zmrzliny idete robiť. Nádobky na uskladnenie zmrzliny a ak máte aj zmrzlinovač, ste úplne za vodou.


Najjednoduchšia je banánová zmrzlina. Vyrobíte si ju mixovaním zamrznutých banánov. Recept na tento tip zmrzliny som písala už dávno a je to tak strašne super jednoduché a rýchle, že predčila moje očakávania. Je ideálna k palacinkám alebo len tak.

Dobrá a kvalitná forma na nanuky je dôležitá, táto od Tescomy je super, lebo disponuje stojanom a teda hmota je rovnomerne rozložená. Všetky nanuky sú pekne pokope, každý má svoju farbu, čo sa deckám veľmi páči. Vrchnák je skoro ako taká miska, čo je skvelé, keď dieťa pomaličky líže, lebo mu kvapky padajú do vrchnáčika a nie na rukáv.


Keď som v Tescoma shope zbadala formu na nanukovú tortu, skoro som odpadla od radosti. Tá retro predstava ma dostala a pripravila som do nej retro vanilkovo-čokoládovú lahodu. Už sa na ňu veľmi teším.


Tiež som už mala pokazený dávkovač na zmrzlinu, preto som sa potešila, že som ho tam našla. Koniec koncom, pozrite sa do sekcie ZMRZLINY a nájdete tam všetky produkty.


Rozpísala som sa veru viac než zvyčajne, teraz je čas na recepty:


Banánová zmrzlina


2 zrelé banány – to sú tie s bodkami alebo kľudne aj čiernymi fľakmi na koži (platí, že cca 1 banán 1 osoba)


Banány nakrájame na kolieska a poukladáme vedľa seba na rovnú podložku. Dáme ich do mrazničky na noc. Takto zmrazené banány dáme do výkonného mixéra, ktorý je vhodný na sekanie ľadu a mixujeme. O chvíľu uvidíte, ako sa z banánov začne tvoriť super zmrzlinová hmota.


Sama som bola prekvapená, ako rýchlo si dokážete pripraviť domácu zmzlinu. Je len dôležité dávať pozor na to, aby sme ju nepremixovali a aby sme ju zjedli hneď po príprave. Inak sa roztopí.


TIP: Túto zmrzlinu si môžete modifikovať tým, že pridáte mrazené jahody s troškou javorového sirupu, prípadne kakao z nepražených bôbov.


Vanilkovo-čokoládová nanuková torta


1 salko

500 ml šľahačkovej smotany

2 čl vanilkového prášku

3 PL kakaového prášku z nepražených bôbov


Smotanu vyšľaháme. Za stáleho miešania pridáme salko a vanilkový prášok. Polovicu krému nalejeme do formy. Do druhej polovice pridáme kakaový prášok a vymiešame. Nalejeme na vanilkovú vrstvu, formu uzatvoríme a dáme do mrazničky.


TIP: Nanukovú tortu môžete poliať roztopenou čokoládou a posypať ovocím.


Mangovo-malinové nanuky


1 zrelé mango

2 banány

2 hrste mrazených alebo čerstvých malín

javorový sirup podľa potreby

panenský kokosový olej


Mango vymixujeme a pridáme ½ čl kokosového oleja. Ak je mango dostatočne sladké a zrelé, nebudeme musieť pridávať sladidlo. V opačnom prípade skúste dochutiť krém banánom či javorovým sirupom. Zmes nalejeme do pripravených nádob.


Maliny s banánom pomixujeme, pridáme 1-2 PL javorového sirupu a ½ čl kokosového oleja. Zmes nalejeme na mangovú a nanukové formy zatvoríme. Dáme do mrazničky, kde vďaka skvelému zaklikávaciemu systému nanuky parádne stoja.


Pre viac receptov na zmrzliny a nanuky navštívte našu sekciu zmrzlina vo freshZINE, pretože ide leto a nanukovo-zmrzlinová sezóna, čo je záruka, že recepty pribudnú.


241 zobrazení