top of page

Škorica. Maliny. Zázvor.


Ako na vás vplývajú tohtoročné Vianoce? Ide všetko hladko a veselo? Alebo ste vystresovaní a čakáte na prvé tóny "Kdepaktyptáčkuhnízdomáš"? U mňa je koniec tohto roka veľmi zvláštny. Normálne by som už mala nainštalovaný nadrozmerný stromček, ozdobený tými najviac gýčovými ozdobami, ktoré mi pripomínajú detstvo. Ale je 21.12. a my doma nemáme žiadnu vianočnú výzdobu, teda okrem adventného venca a jednej svietiacej reťaze na okne.

Nemám z toho žiaden stres ani nervy. Nejak mi to tento rok ani dokonca nevadí. Čo ma teší je, že mám darčeky, vianočné balíčky Befresh sú skoro celé nachystané, suroviny na dokonalé vianočné menu, aké si predstavuje môj muž nakúpené, cesto na medovníky a linecké koláče v chladničke. Možno viete, ale ja teda nie som žiadny špecialista na klasické cestá, preto som už druhý rok kúpila hotové a dokonalé cestá bez pridaných látok v potravinách Yeme. Sú geniálne. Skúste.

Čo však viem veľmi dobre a dokonca môžem povedať, že som špecialistka, sú to raw dezerty. A preto jeden jednoduchý, totálne vianočný vám ponúkam v tomto blogu. Recept na výbornú škoricou prevoňanú tortu.

​Škoricová raw torta so skrytými malinami

Korpus:

200g mandlí, namočených na 8 hodín, prepláchnutých a osušených

200g datlí, namočených aspoň 10min., aby boli mäkšie

10g mletej škorice

Vymixujeme suché ingrediencie na múku a potom pridáme datle a citrónovú šťavu. Hotové cesto vtlačíme do 26 cm formy (ja používam výborné formy so širokým dnom, ktoré nechávajú rovné kraje od TESCOMA). Na urovnanie môžte použiť lyžicu.

Na korpus poukladáme čerstvé alebo mrazené maliny. Ak sú moc veľké, môžete ich prepoliť, aby nevytŕčali z cesta.


Krém:

200g kešu orechov, namočených cez noc, prípadne minimálne 4 hodiny

100ml javorového sirupu

150ml čerstvej jablkovej šťavy (môžete nahradiť kvalitným džúsom)

50ml čerstvej citrónovej šťavy

200ml panenský kokosový olej, roztopený

20g mletej škorice

Všetky ingrediencie vymixujeme dohladka, ideálne vo vysokootáčkovom mixéri a nalejeme na korpus posiaty malinami. Ak máte záujem o pekný swirl ako ozdobu, odoberte do misky 2pl krému, primiešajte preosiate kakao (asi 1/2čl) a pridajte pár kvapiek vody. Vymiešajte a lyžicou naneste vzniknutý hnedý krém na ten pôvodný krém. Potom paličkou na sushi alebo špáratkom prechádzajte z krému do krému a vytvorte svoj vlastný swirl.

Odobiť môžete čestvými malinami. Tie sa však v zime ťažko zháňajú chutné a krásne. Preto používam mrazom sušené maliny, ktoré sú voňavé, chutné a keď ich pomrvíte v prstoch, dostanete žiarivý červený prášok.


TIP: Všetky ingrediencie by mali byť izbovej teploty. Ak by ste naliali studenú šťavu k roztopenému kokosovému oleju, ten stuhne a rozmixovať ho pôjde tažšie.

Verím, že sa vám torta podarí a ak nemáte chuť na také veľké množstvo, pripravte si len krém do pohárikov. Aby bol vláčnejší, použite len polovičné množstvo panenského kokosového oleja.

Prajem vám všetkým krásne a pokojné sviatky a tiež šťastný vstup do nového roka.

Vaša Zuzana

280 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page