top of page
Zuzana Frešo

Chute sveta


Milujem cestovanie. Najmä výpravy za teplom, keď u nás zúri zima. Taká tá mestská zima, počas ktorej všetci frflú že sneží alebo naopak, že nesneží. Do dvadsiatky bolo pre mňa najkrajšie ročné obdobie zima. Taká pravá podtatranská. Mínus desať som vedela identifikovať podľa zmrznutých chĺpkov v nose. Nepamätám si, že by som mala nejaké špeci goratexové oblečenie a tiež si ale nepamätám, že by sme sa na zimu sťažovali. Bolo veľa snehu a všetci na ňom vedeli šoférovať. Niekedy zmrzla nafta v autobuse. To bolo radosti že sa ulejeme z prvej hodiny.

Zimy v Bratislave majú tiež svoje čaro, ale bielych dní je podstatne menej. Každý zalezie do svojho kapsulového rodinného priestoru a tam si hovie. Prípadne ešte kino, to je taká rozšírená aktivitka. My z tohto nevľúdneho počasia unikáme do tepla. Vypĺňame si čas sivého plechu farebnými zážitkami. Spoločne sme si nastavili prácu tak, aby sme koniec januára až do začiatku marca dokázali pokryť z hocijakého kúta sveta.

Každému členovi našej rodiny na výletoch sa snažíme splniť jeho požiadavky. Deti sa bláznia v moria milujú adrenalínové zážitky ako zipline, surfing, prechádzky džunglou. Muž miluje galérie, dobré jedlo a dlhočizné prechádzky pri mori. Ja milujem chodiť na výlety do okolia, poznávačky, free walking tours a zúčastňovať sa na školách varenia. U nás doma som za takého toho aktívneho blbečka, ktorého nápady sú najskôr ofrflané a našťastie potom velebené.

V minulosti som absolvovala kurz na thajskom ostrove Koh Lanta. Luisa, ktorý sa stará o apartmány v panamskom Pedasí som prehovorila, nech spolu navaríme tradičnú panamskú polievku Sancocho a ceviche. Kvôli svojej vlastnej kulinárskej praxi som si pocestovala a absolvovala niekoľko prestížnych kurzov Matthew Kenney Culinary na Miami a v Barcelone. Na tomto výlete sme boli v Kolumbii a opäť v našej milovanej Paname. Tak som si dala jeden kurz v Cartagene a jeden v panamskom kmeni Embera.

Lui, Panama - Ceviche

Čo ma na kurzoch najviac prekvapilo? V Thajsku to bolo používanie palmového oleja: “Put little bit of palm oil.”, povedal šéfkuchár, podotýkam jednej z najlepších reštaurácii na ostrove, a nalial ho do panvice požehnane. My, európske ženy, kurzistky, sme tam len tak prekvapene stáli, pretože každá z nás počula správy o škodlivosti palmového oleja. Len aby ste teda vedeli, s najväčšou pravdepodobnosťou v Thajsku konzumujete palmový olej nielen v nutelle, ale aj v jarných rolkách, či zelenom kari.

Kurzy Matthew Kenney Culinary ma prekvapili svojou profesionalitou a dokonalým prostredím. Všeobecne musím povedať, že zatiaľ som sa s lepšou kvalitou výučby nestretla. Veľa informácií, kvalitné suroviny, premakaný systém. Mám za sebou kurzy Bread. Butter. Cacao., Entertainment. a Základy prípravy živej stravy 1 a 2 (mesačné kurzy). Odtiaľ mám aj veľa kamarátov, keďže sme spolu strávli nemálo času v kuchyni.

Cartagena bola veľmi príjemným prekvapením. Akurát, že kolumbíjske jedlo je z veľkej časti vyprážané. Empanady, Arepas a Patacones (placky zo zeleného banána) nájdete na každom rohu. Aby som nezabudla, používajú aj veľa cukru, ktorý kombinujú s panelou. Aj sviatočnú kokosovú ryžu prpravujú na karamele. Ja najviac zo všetkého milujem patacones, takže som šťastná, že ich vďaka tomuto kurzu viem aj pripraviť.



Už minulý rok sme strávili tri dni v Embere - čo je jeden zo siedmich kmeňov v Paname. Viac si môžete prečítať v tomto blogu. Tento rok sme sa tam vybrali opäť a ja som ich poprosila nech ma naučia pripravovať Hojaldres. Tradičné panamské jedlo, ktoré vyzerá podobne ako langoš, kysnutá narýchlo vyprážaná placka. V Embere varia na ohni. Nemajú elektrinu, majú len tri veľké drevá, medzi ktoré ukladajú malé drievka a varia. Rýchlosť akou sa ohreje olej, či voda ma prekvapila. Normálne uvažujem, že si aj ja na našej záhradke v Rusovciach spravím takýto indiánsky kútik. Má to niečo do seba, ten kontakt so zemou a ohňom. Okrem oleja, múky soli a cukru sú suroviny použité v tejto časti zeme výlučne z vlastnej produkcie. V jedálničku prevládajú zelené banány, juka, melóny, ananásy, maranony, ryby z rieky, kurence, kapibary či dokonca aj leguány.

​​

Veľká škoda je, že pre turistov, či záujemcov o varenie nie je v Bratislave dostatočné množstvo platforiem. Reálne v meste funguje jedna. Ostatné svoje brány už bohužiaľ zavreli. Rozhodla som sa preto, že zúročím svoje doterajšie skúsenosti z absolvovaných škôl varenia, z domácej praxe a tiež z mojej kulinárskej profi praxe a priesiem Slovensku päťhodinový kurz prípravy jedla so zameraním na tzv. plating / servírovanie v štýle vysokej kulinárie.

Kurz Raw Fine Dining prevedie účastníkov od prípravy rastlinného mlieka, cez raw vegan syry a ich využitie v jedlách po vegánske sushi a mangový dezert. Lektorkou budem nielen ja, Zuzana Frešo, zakladateľka úspešného konceptu befresh.sk, expertka na raw stravu na Slovensku, ale aj Mária Jordan, poľská Vegan Sushi Majsterka s praxou z nórskeho Osla. Obe absolventky kurzov Fundamentals of the Raw Cuisine na Matthew Kenney Culinary Institute / PlantLab.

Viac informácií o kurze na www.befresh.sk.

166 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page