Krémová polievka z pečenej cvikly

Aktualizováno: 8. zář 2020

Moje deti milujú cviklovú polievku. Netuším, či je to kvôli jej nádhernej plnej farbe, či kvôli lahodnej krémovej konzistencii. Je dosť možné, že aj chrumkavé guličky, ktorými ju posypem sú veľkým lákadlom. Mňa na nej baví možnosť variovať chute. Tento recept považujte za základný - použitá je len soľ. Každopádne ak pridáte čierny sezam, rímsky kmín, koriander, perilu či iné obľúbené korenia, nič nepokazíte. Už aj pár kvapiek citrónu vie urobiť divy. Keďže, že môj muž nezdieľa s nami lásku ku krémovým polievkam, varím ju vždy v oveľa menšom hrnci, ako ostatné polievky.


Úplne inou kapitolou v našej rodine sú číre polievky. Na dobrý vývar používam nerezový hrniec 15 l. Mám totiž zvyk navariť ho fakt veľa. Časť zamrazím, pretože vývar sa vždy zíde. Druhú časť jeme kľudne aj tri dni, ja ho sem tam aj pijem z pohára len tak namiesto čaju na raňajky. Najnovšie si deti obľúbili vietnamskú polievku PHO, tak idem oprášiť dávny recept z kurzu od Táni.