Krémová polievka z pečenej cvikly

Aktualizace: zář 8

Moje deti milujú cviklovú polievku. Netuším, či je to kvôli jej nádhernej plnej farbe, či kvôli lahodnej krémovej konzistencii. Je dosť možné, že aj chrumkavé guličky, ktorými ju posypem sú veľkým lákadlom. Mňa na nej baví možnosť variovať chute. Tento recept považujte za základný - použitá je len soľ. Každopádne ak pridáte čierny sezam, rímsky kmín, koriander, perilu či iné obľúbené korenia, nič nepokazíte. Už aj pár kvapiek citrónu vie urobiť divy. Keďže, že môj muž nezdieľa s nami lásku ku krémovým polievkam, varím ju vždy v oveľa menšom hrnci, ako ostatné polievky.


Úplne inou kapitolou v našej rodine sú číre polievky. Na dobrý vývar používam nerezový hrniec 15 l. Mám totiž zvyk navariť ho fakt veľa. Časť zamrazím, pretože vývar sa vždy zíde. Druhú časť jeme kľudne aj tri dni, ja ho sem tam aj pijem z pohára len tak namiesto čaju na raňajky. Najnovšie si deti obľúbili vietnamskú polievku PHO, tak idem oprášiť dávny recept z kurzu od Táni.


Som rada, že Tescoma má vo svojej ponuke nerezové hrnce od výmyslu sveta, od namenších po obrovské. Všetky sú vhodné do umývačky riadu - čo je pre mňa, totálneho využívateľa technológií jasná výhoda. Taktiež sa hodia na každý sporák, či už je to indukcia alebo plyn. Možno je pre vás táto informácia nezaujímavá, ale pre tých, ktorý sa so svojimi výtvormi delia s návštevami, prípadne nesú navarené jedlo na chalupu alebo do práce, kde je iný tip sporáka túto možnosť ocenia. Napríklad ako ja. Viktor má v ateliéri indukciu, na chalupe máme plyn a doma keramickú dosku. Jeden hrniec zvládne všetky povrchy. Ideál.


Nabudúce vám nafotím systém, ktorý vymyslel dedo Fedor na prenášanie jedál v zakrytom hrnci, aby sa nevyliali po ceste. Funguje na všetky tescoma hrnce, ale istotne ho môžete skúsiť aj na tie, ktoré máte doma.


Možno by vás zaujímalo aj ako pripraviť cviklovú krémovú polievku :) Tak ideme na to. Pripravte si cviklu a ak sa niekam chystáte, aj gumené rukavice na čistenie cvikly.


KRÉMOVÁ POLIEVKA Z PEČENEJ CVIKLY


5 väčších cvikiel

1/2 cibule, nakrájanej najemno

1-2 PL panenského olivového oleja

3dcl rastlinného mlieka

5dcl vody (prípadne viac, podľa toho, akú konzistenciu máte radi)

soľ


Tipy na toping:

nahrubo posekané orechy

sezamové semienka

petržlenová vňať

grécky jogurt

chrumkavé guličky


Ako na to?


Cviklu ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme piecť na 180 stupňov na cca 40 minút. Zatiaľ si orestujeme na olej cibuľu. Hotovú cviklu, cibuľu a rastlinné mlieko dáme do mixéra a vymixujeme dohladka. Ak je to potrebné, prilejeme vodu.


Nádhernú bordovú polievku prelejeme do hrnca, ak je príliž hustá, zriedime s vodou. Necháme prevrieť a dosolíme podľa chuti.


Pridáme toping podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!