top of page

Fazuľové trio v polievke


Milujem polievky, to asi viete. Hneď ako sa ochladí mám chuť ich jesť hustejšie a hustejšie. Tie mliečne už prestali dávno byť u nás v kurze, preto sa sústreďujem a vymakávam najmä vývary a husté zeleninové polievky. Skúšala som aj vyvariť šupy a rôžne zvyšky zo zeleniny, ako mi niekto odporúčal a verte či neverte, vývar bol super. Ešte neochutený som ho zmrazila a vytiahla pri varení niečoho úplne iného.

Tentokrát som sa rozhodla ísť do fazuľovej polievky. Nevedela som však, ktorú fazuľu majú vlastne moje deti najradšej. Zobrala som teda tri balíky odlišných fazúľ: veľkú strakatú, menšiu svetlo hnedú a strednú bielu. Čo myslíte, ktorú vyhodnotila Nataška ako tú naj? Dozviete sa na konci blogu :)

Na tomoto varení ma bavilo aj to, že som dostala úplne nové kameninové hrnce od Tescomy. Podľa popisu sú to správne dve rajnice, jeden hrniec a jeden kastról. Budem si túto terminológiu osvojiť, lebo v raw kuchyni je len mixér sem a mixér tam..

Veľkosť zostavy je pre celú rodinu akurát, baví ma, že sú "stohovateľné", tj. dajú sa ukladať jeden na druhý. Ako píšu na webe, dajú sa aj spolu s pokrievkou použiť aj na zapekanie, tak už rozmýšľam pri ktorom jedle to využijem.

Polievku som varila v tom najväčšom hrnci a keď už bola polievka hotová, jasné, že som ju chcela nafotiť. Predstavovala som si fotky pri dennom svetle na našej záhrade. Kým som však všetko naservírovala, zotmelo sa, takže fotky sú zosvetľované a trošku skresľujú. Každopádne, pozitívom bolo, že sme si dali polievku v jesennej zime vo vetrovkách. A páčilo sa nám to.

A ako som ju teda pripravila? Nasledovne, veľmi intuitívne :)

Ingrediencie:

300g fazule, namočenej cez noc vo vode, opláchnutej

1 sladký zemiak, nakrájaný na kocky

1 veľká mrkva, nakrájaná na kocky

2 menšei petržleny, nakrájané na kocky

1 veľká neošúpaná cibuľa, prepolená

2 ks čierny kardamóm (nemusí byť, môžete ho napríklad nahradiť údenou paprikou)

2 ks bobkový list

2 ks riasa kombu

hrubé talianske cestoviny uvarené podľa návodu (nemusí byť)

koriander čerstvý, nasekaný

soľ

citrón

Ako na to:

Do hrnca dáme vodu, fazuľu, umytú prepolenú cibuľu aj so šupou, bobkové listy, čierny kardamóm a riasu kombu. Toto považujem za základ pre vývar tejto polievky. Varíme dovtedy, kým je fazuľa skoro hotová. Do hrnca pridáme ostatnú zeleninu a pokračujeme vo varení. Polievku ochutíme, vyberieme cibuľu, riasu a bobkový list. Môžme servírovať.


Odporúčam použiť nasekaný čestvý koriander a pár kvapiek citróna. Táto dvojica je moja najobľúbenejšia. Ak nemáte radi koriander, čo sa teda na moje prekvapenie stáva, použite petržlenovú vňať. Alebo nemusíte použiť nič.

K tejto polievke sa veľmi hodia hrubé cestoviny, hrubé rezance alebo také šúlčeky. Premenia ju na hutné jedlo, ktoré dobre zasýti. Bez cestovín je polievka bez lepku, laktózy a mäsa, takže vegánska. Ak však milujete mäso, prihoďte klobásku. Ale hodí sa napríkad aj nejaký plátok parmezánu, či lyžica kyslej smotany. Čo si dáte vy?

A ako som spomínala, prezradím vám, že Nataške najviac chutila biela maslová fazuľa strednej veľkosti.

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vývar z kozy

bottom of page