top of page

Panamská polievka Sancocho


Sancocho je obľúbená polievka v Strednej Amerike. Receptov na internete môžete nájsť neúrekom. Líšia sa nielen od krajiny ku krajine, ale aj v rámci jednej krajiny sú rozdielne. V Los Santos, časti Panamy, kde sme boli túto zimu je Sancocho, čítaj “sankočo”, veľmi jednoduché. Chutí ako výpek z pečeného kuraťa a podáva sa spolu s ryžou.

Keďže nám polievka veľmi chutila, poprosila som Luia, nášho nového kamoša z Panamského Ocean Properties, kde sme bývali, nech ma túto polievku naučil variť. Súhlasil. Zohnal predraženú, voľne po tráve behajúcu sliepku, ja som kúpila ostatné ingrediencie. Keď si Lui nebol úplne istý, pomohli nám miestne tety kuchárky.

SANCOCHO

Eliška varí Sancocho

Potrebujeme:

1 kvalitnú domácu sliepku, naporcovanú na väčšie kusy

1,5 ks zelenej papriky, nakrájanej na 3 cm pásiky

7 strúčikov cesnaku, popučených vidličkou

2 ks obyčajnej cibule, nakrájanej na štvrťky

1 PL oregana, sušeného

7 listov nakrájaného culantra / mexického koriandra (doma som ho nahradila hrsťou klasického koriandra)

1,5 väčšieho ñame, nakrájaného na veľké kusy (doma som ho nahradila zemiakom a yukou)

2,5 litra vody

1 čl soli (prípadne viac, podľa potreby)

Uvarenú ryžu, ktorá sa podáva ako príloha.

Čo je ñame?

ñame a v pozadí mexický koriander

Je to niečo ako zemiak, nemá žiadnu zvláštnu chuť. Keď som ñame ošúpala, bolo biele. Keď som ho opláchla vodou, ostalo mega lepkavé a šmýkalo sa v rukách ako mokré mydlo. Všetci hovorili, že ñame je “baboso”, čo podľa slovníka znamená niečo ako “uslinený, uslintaný”. Asi skôr mysleli, že je to proste lepkavé. Polievku mierne zahustí a dodá jej krémový pocit. Mierne sa nám po polievke lepili pery. Ale bolo to príjemné. Nič odstrašujúce. Dobrá správa je, že som ho už našla na viedenskom Naschmarkte pod názvom Yam.

Čo je mexický koriander?

Mexický koriander vyzerá ako púpavový list. Je hrubší, tmavozelený a má koriandrovú chuť. Lui hovoril, že v jedle nahrádza soľ. A asi mal aj pravdu, lebo prisámvačku som viac solila pri použití koriandra, ktorý dostať na Slovensku.

Postup:​​

Všetko okrem ñame a vody dáme do veľkého hrnca a nasucho opekáme asi 30 minút. Sliepka, keď je domáca, pustí tuk a všetko sa pekne opečie. Miešame tak, aby sa nám nič nepripieklo. Okamžite začne voňať celý dom.

Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Varíme zakryté dovtedy, kým je mäso mäkké. To trvá také 2,5 až 3 hodiny. Potom pridáme ñame (prípadne inú koreňovú zeleninu) a varíme ešte pol hodinku. Koreňovú zeleninu nakrájame na veľké kusy, čo je pre nás dosť nezvyčajné. Ale keď chce niekto len čistý vývar, nemusí toľko preberať.

Servírovanie:

Do hlbokého taniera dáme polievku, veľký kus mäsa a 2-3 veľké kusy zeleniny. Na vedľajšom tanieri podáva biela uvarená ryža.


Takto sa servíruje Sancocho

Miestni jedli polievku tak, že si nabrali na lyžicu ryžu, namočili do polievky a jedli. Videla som však aj pána, ktorý si ryžu na tanieri popučil a polial si ju vývarom a jedol to tak. Každý má svoj spôsob, ako si jedlo vychutnať.

Hotové sancocho je lahôdka pre telo aj pre dušu. V Paname o tejto polievke hovoria ako o zázraku, ktorý pomáha na choroby, zlú náladu i opicu. Polievku konzumujú od rána do večera. Jej ceny sa líšia podľa toho, či si ju kúpite v stánku na ulici alebo v luxusnom hoteli, od 3,5 po 8,5 dolára za jednu porciu s ryžou. My sme si sancocho dali veľa krát a musím povedať, že najlepšie chutila tá najlacnejšia, ktorú sme si dali počas karnevalu v Pedasí.

Každopádne aj slovenská varianta polievky nám chutí. Otestovali ju už aj naši a kamošky. Jedna z nich už aj Sancocho varila doma. Je to iný typ vývaru, na aký sme zvyknutí, krásne vonia, je jednoduchý a trošku si aspoň chuťou pocestujete do Strednej Ameriky.

128 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vývar z kozy

bottom of page