top of page

Chlieb v rúre / Zapekanka

Aktualizováno: 26. 3. 2020


V prvom rade prajem všetkým šťastný nový rok. Nech sa vám darí a nech nezabudnete na svoje sny. Tie si treba plniť. Ja som si ich spísala do poznámok v kompe, aby som na ne úplne nezabudla. A keďže mám svoj vianočný tenučký laptopík, sľubujem si, aj vám, že budem viac písať. Btw., vy si kde zapisujete svoje sny a plány?

Jedným z plánov tohto roku je vypratať dom od hovadín a naplniť ho vravou a návštevami. Deti sú už veľké a aj oni milujú návštevy. Trošku spoločenského života nášmu domu len prospeje. Pre mňa je to šanca opäť začať pripravovať lahôdky pre kamošov a prevoňať dom. Pretože pravda je taká, že popri všetkých možných aktivitách našej rodiny som na varenie posledný rok nemala veľmi čas.

Rok 2019 sme privítali doma, pár priateľov a hŕba deti, ktoré okupovali karaoke room pripravenú pre dospelých. História Silvestrovských žúr u nás začala pred 9 rokmi, keď bola Eliška bábätko a nemohli sme ju nikam vziať. Otvorili sme dom pre priateľov, ktorí si na poslednú chvíľu zmysleli, že nemajú kam ísť. Keďže sme netušili, kto príde, inštrukcie návštevníkov boli priniesť dáke jedlo a pitie. Za našu rodinu Viki varí kapustnicu. Takto to ide s jednou prestávkou už od roku 2009.

Po takej žúrke je viac než isté, že máme mrte zvyškov. Tentokrát plná igelitka slaných chipsov, chrumiek a kopec chleba. Kedže ide o kváskový tekvicový z YEME, moj favorit, je mi ho ľúto nechať úplne stvrdnúť. Urobila som preto z neho moje najobľúbenejšie raňajky. Chlieb v rúre.

Keď som bola pubertáčka, robila som si toto asi rok každý deň na raňajky. Prisámvačku. Dokonca som mala aj jeden fígeľ, ktorý mi poradil kamoš. Teraz by sme ho mohli nazvať kulinársky tip. Poradil mi posypať syr vegetou, tými naväčšími časťami. Viem, viem, vegeta je smrť. Ale berte to tak, že je to kulinársky tip devädesiatych rokov od chlapca z Kežmarku pre dievča zo Svitu. Verte neverte, fungoval. Teraz mám iné vychytávky.

Chlieb v rúre aka ZAPEKANKA

Potrebujeme:

starý chlieb

maslo

tvrdý syr, nastrúhaný nahrubo (alebo natenko)

Rúru nastavíme na funkciu GRIL a rozohrejeme. Chlieb nakrájame, natrieme zľahka maslom a posypeme syrom. Dáme zapiecť. Určite chlieb sledujte, pretoze celé grilovanie trvá veľmi krátko a chlieb sa ľahko pripečie.

Kulinársky tip 90. rokov: Pred pečením posypať vegetou :)

Kulinársky tip súčasnosti: po dopečení pridať pár kvapiek hľuzovkového oleja a posypať sezamovými semienkami. Pridať paradajky a petržlenovú vňať.

Dobrú chuť.

chleba v rúre

371 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page