top of page

Šípkový raw džem od Iryny

Aktualizováno: 26. 3. 2020


Prišiel čas šípiek a potreby vitamínu C. Každému je jasné, že ideálna je jeho konzumácia v čo najprirodzenejšej forme. Jedna debata s mojou kamarátkou o šípkach, céčku a džemoch skončila práve na tomto blogu. Kamarátka je Iryna, má ročného synčeka, miluje raw sladkosti a smoothies. Okrem toho má aj stránku pre mamičky www.supermamicka.sk, organizuje kurzy pre mamičky a deti. A tu je skvelý recept na šípkový raw džem od Iryny.

Asi už každý počul, že šípky sú zdravé. Aj ja som to počula, šípky máme aj na záhrade, a jeden rok sme si ich dokonca natrhali a odložili do pohára, nech sa usušia na čaj. Usušili sa do čiernej farby a neboli použiteľné. V poslednej dobe sa viac a viac venujem zdravej strave, tak som tento rok pristúpila k šípkam zodpovednejšie. S mojím malým synom sme ich zbierali pri každodennej prechádzke so psom. Motivovala som ho tým, že zbierame pre tata. Ešte nerozpráva, ale o šípkach veselo komunikujeme. Keď počuje slovo šípka, tak začína „mama“, a ja mu poviem „ÁNO, mama zberala šípky, pre koho?“, a Zaki povie „tata“.

Usušila som šípky na čaj dvoma spôsobmi. Polku som umyla, vysušila v utierke a podrvila v mixéri – výsledok bol super, krásne sa usušili, ešte mesiac vydržíme a budeme mať čaj. Druhú polovicu som umyla, usušila v utierke, a poukladala vcelku na plech. Uvidíme, ktoré budú lepšie.

Chcela som spraviť aj džem, ale keď som si naštudovala pár receptov, tak to pre mňa stratilo význam. Dlhým varením sa strácajú dôležité vitamíny, nehovoriac o množstve cukru. Tak som si povedala, že skúsim urobiť svoj raw džem. Skúsila som, a podaril sa! Je to môj prvý raw recept, ktorý som si vymyslela sama. V tejto oblasti zatiaľ neexperimentujem, a keď robím niečo raw, striktne dodržiavam recept. Džem je (teda už bol, lebo ho moji chlapi hneď zjedli) výborný. Aj Zakovi veľmi chutil.

Raw šípkový džem

Ingrediencie

3 hrste šípok

8-10 sušených datlí

3 PL kokosového oleja

Šťava z jedného pomaranča – pridávať pomaly, aby sme dosiahli dobrú hustotu

Trošku citrónovej šťavy

Podľa chuti ryžový sirup, agáve alebo iné sladidlo

Postup

Šípky vyčistíme tak, že odrežeme spodok a vrch, rozrežeme ich na polovice, a vyberieme semiačka. Toto je najdlhšia časť prípravy. Potom šípky poriadne umyjeme. Namočíme ich a necháme stáť 24 hodín.

Šípky vysušíme v kuchynskej utierke a chvíľku necháme voľne sa sušiť (2 hodiny). Potom ich rozdrvíme na čo najmenšie kúsky v mixéri. Môj Moulinex to zvládol. Pridáme datle a kokosový olej, mixujeme, a následné pridáme šťavu z pomaranča a citróna. Šťavu pridávame pomaly, aby sme dosiahli dobrú hustotu džemu. Keď sa vám džem bude zdať málo sladký, tak pokojne pridajte ryžový sirup alebo iné sladidlo.

My sme ho jedli s bielym kozím jogurtom a chutil výborne!

Želám vám dobrú chuť a veľa C-čka.

51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page