top of page

I AMsterdam

Aktualizováno: 26. 3. 2020


Rada cestujem a rada na cestách hľadám dobré reštaurácie, galérie, vychytávky, nové koncepty, pekné miesta, blbostičky. Tentokrát sme sa s mojim mužom vybrali do Amsterdamu. Boli sme bez detí (o tie bolo skvele postarané u našich pod Tatrami), požičali sme si bicykle a dali sme si taký bezstarostný výlet.

Náš výlet začína vždy kávou na letisku. Tentokrát sme si na letisku dali aj večeru. Ak ste vegetariáni alebo vegáni, svoje kroky kľudne nasmerujte ku Henrymu Henry, the art of living, Milujem kari, preto som si tam rovno aj jedno zeleninové dala. Mali aj výborný domáci ľadový čaj s chia semienkami osladený agáve. Good choice!

V Amsterdame nájdete na každom kroku hambáče. Takže hneď po prílete v nočných hodinách sme sa do jednej hamburgerárne posadili. Muž nevraživo pozrel na moju vegetariánsku verziu, no nakoniec aj on zhodnotli, že sa dá jesť. Mne veľmi chutil. Škoda, že neviem, ako sa volal.


Čo som veľmi chcela a bohužiaľ nenavštívila je reštaurácia GOLDEN TEMPLE. Výborné odporúčania od kamošky a zároveň kade-tade po nete. A čo mi v tom bránilo? Dážď. Celý čas sme mali požičané bicykle a raz sme boli tam, inokedy tam. No a keď nás zastihol v čase večere, bolo vybavené. Jedli sme tam, kde sa práve dalo. Až v posledný deň sme si kúpili takéto praktické pončá.


Hneď po tom, ako som dojedla v štýlovom bistre výborný šalát s sashimi tuniakom a hľuzovkovým olejom, som si všimla, že bistro susedí s THE COLD PRESSED JUICERY. Síce som už veľa miesta na ďalšie jedlo nemala, dali sme si tam skvelú MUMU čokoládu plnenú datlovým krémom, shot zo zeleného jačmeňa a zelený džús. Delikatesa.

Smoothie sme si neskôr dali v YOUR HEALTH STORE, čo je vlastne obchodík s rôznymi zdravými produktami, doplnkami výživy a smoothie barom. Týpek mal dokonalú postavu a hipsterskú hlavu :) OMG!

Na zahraničných galériách zbožňujem kaviarne a obchody. Kaviareň RIJKS múzea ma dostala tým, že všetko, čo tam bolo, bolo z Holandska. Aj návrhári, čo navrhli oblečenie pre čašníkov, aj dizajnéri, čo navrhli nábytok, aj voda, ktorú dávali ku káve, aj káva, aj koláče .... Ja neviem, je vôbec takáto kaviareň niekde na Slovensku?

Medzi Rijks múzeom a múzeom Vincenta van Gogha je PARK s nápisom I AMSTERDAM. Tam si svoje miesto našli trhovníci s rôznymi náušnicami, drevenými okuliarmi, klobúkmi a podobne. To, čo mňa zaujíma oveľa viac, sú foodtracky a stánkari s jedlom. Ako nápad oceňujem sú chlebové kornútky plnené napríklad cviklovým hummusom, roztopeným modrým syrom... Škoda, že tie kornútky boli z bielej múky a vlastne ani nechutli veľmi dobre. Za studena lúhovaný čaj a kávu sme tam našli tiež, ale bola nám zima, tak sme si ochutnávku nechali na inokedy. Kvôli zime sme neskúsili ani naozaj jednoducho a dobre vyzerajúce nanuky bez laktózy. Pani v motorkostánku ponúkala smoothies a džúsy. Bola sama, perfektne zorganizovaná, no a nonstop makala. Môj vzor :)

Za zmienku ešte stojí vrcholný gastrozážitok môjho muža THE SEA FOOD BAR a obrovská misa morských plodov. Jednoduché a vkusne zariadené. Milý personál, vyložené všetko, čo more dalo, pekne naservírované a k tomu v centre mesta. Ak máte radi ryby, určite tam zbehnite.

Toto je len malý kúsok toho, čo Amsterdam ponúka. Niečo, kde sa nenachádza Nutella (ten nápis vykúka asi zovšadiaľ), Magic Mashrooms a podobné srandy. Niečo, na čo sme natrafili počas výletu, medzi prehliadkou galerií a mesta.

Ak ste už toto malebné mestečko navštívili, napíšte nám, kam by sme sa určite mali ísť nabudúce najesť. Napíšte nám na befresh@befresh.sk vašu skúsenosť a ja tento článok doplním o ďalšie tipy. Samozrejme s menom a ak chcete aj fotkou :) Vopred ďakujeme.

39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chute sveta

bottom of page