top of page

Miami časť 2.

Aktualizováno: 26. 3. 2020


December je pre môjho muža čas, kedy cestuje smer Miami. Je tam totiž niekoľko veľtrhov umenia. Medzi najznámejšie patrí jednoznačne Art Basel, Art Miami, Untitled, Scope a asi 20 ďalších väčších či menších artfairov. Viktor Frešo, môj muž, je výtvarník a jeho známu sochu vystavoval holandský galerista v boote (stánku) na Art Miami. Tentokrát som sa rozhodla ísť s ním. Aby som dokonale využila čas, splnila som si hneď niekoľko snov. V tej Amerike to ide nejak rýchlejšie a hladšie.

Johny Deep na Art Miami

1.

Jeden, dlhodobý, priam až detský, bol stretnúť Johnyho Deppa. OMG, stále tomu nemôžem uveriť. Stála som meter od neho a pozerala sa na to, ako sa s ním pani fotí. Stále som si v hlave hovorila: “Je to Johny? Nie, asi to nebude Johny. Ale fest sa podobá. Ale čo by tu robil? Asi je to nejaký DJ (??!!) No brutálne vyzerá ako Johny. atď atď.” Môj slovenský mozog nednoducho neprijal fakt, že Johny môže mať rád umenie a Miami je mesto, kde stretneš naozaj hocikoho. Nakoniec sme prišli do bootu a mužova galeristka hovorí, že “Bol tu Johny Depp a fotil si tvoje sochy”. Skoro som sa rozplakala, že moju platonickú lásku som mala na dosah, pozerala som na neho a nepovedala som mu ani "Hello?!"

Noooo… na druhej strane sen splnený :)

2.

Naplánovaným snom bolo študovať (aspoň chvíľu) na Matthew Kenney Cullinary Institute tzv. on site, tj. priamo v škole varenia, nie online (tak mam už za sebou dva kurzy. A hurá, podarilo sa to a absolvovala som dva kurzy: Dezerty, Kakao, Syry a Entertainment / Zábava.

Prvý kurz som absolvovala v komornejšej atmosfére. Trval dva dni a čo ma najviac zaujímalo bola výroba syrov. Tie ma očarili už v Matthewovej vegánskej pizzérii Double Zero v New Yorku. Tiež som bola zvedavá, či proces temperovania čokolády sa líši od toho nášho. Všetko, čo sme pripravili bolo delikátne, krásne naservírované a úplne fresh.

Syry. Kakao. Čokoláda.

Na kurze so mnou bola Mercedes, staršia pani z Miami a 11ročné dievčatko Kika. Kika je 8 mesiacov vegánkou z presvedčenia a 2 týždne konzumuje výlučne raw stravu. Tiež z vlastného presvedčenia. Rodičia jej nechávajú priestor, aby si urobila svoj vlastný názor. Otec ju veľmi jemne smeroval k tomu, že keď zje niečo varené, nebude to určite problém. Aby bolo jasné, to mu schvaľujem. Dievčatko kládlo otázky totálne k téme. Tá, čo ma najviac prekvapila bola: “Prosím, prečo ta riccotta z makadamových orechov je taká žltá, tá čo som robila doma, taká nebola?!.” Dala niekoľko vyjadrení, ktoré ma dostali. Jedno z nich je napríklad: “Nechcem mobil, pretože svet okolo je taký krásny, vidím, čo to robí s mojimi súrodencami, stále sú na telefóne”. OMG, nádherné, sofistikované dieťa. Dva dni sme proste na ňu všetci čumeli, nechápali a normálne sa s ňou bavili ako s dospelákom a skvelou gurmánkou so skúsenosťami. Toto dievča ešte niekde určite uvidíme!

Cviklové ravioli urobené mnou

Druhý kurz bol trošku viac naplnený, asi preto, že bol lacnejši :) Aj keď som sa nič nové nedozvedela, odsledovala som otázky, ktoré ľudia kládli prednášajúcemu. Verte mi, sú také isté, aké dostávam od vás na kurzoch ja. A aj odpovede boli tie isté. V duchu som sa usmievala a zároveň som bola pyšná, že to robím naozaj dobre. Vlastne som sa predsa len niečo nové dozvedela. Existuje bylinka Culantro. Je z Portorika a chuťou sa podobá koriandru.

Fotky z kurzu si môžete pozrieť v albume na fan page Befresh TU.

3.

Sen číslo 3 bola večera v Plant Food and Wine Restaurant. Boli sme štyria. Naši holandskí priatelia si pod pojmom Raw predstavovali surové mäso a ryby. Keď sme im vysvetlili pravý význam slova raw vegan, trošku sa zľakli, že odídu hladní. Opak však bol pravdou. Pre väčší zážitok sme zvolili “sharing” (tj. viac porcií, ktoré sme si rozdelili). Všetko všetkým veľmi chutilo, príjemne sme sa najedli a mali sme neskutočný gastro-zážitok.

Matthew Kenney a Befresh

4.

Tajne som dúfala, že sa mi podarí stretnúť môj kulinársky idol Matthewa Kenney! Vchádzame do reštaurácie a on tam stojí. Od šťastia som sa na neho usmievala svojim širokým úsmevom. On sa na mňa tiež usmieval. Asi preto, že sa mu stalo, čo sa nám mnohým stáva, že niekto nás zdraví a my ho nepoznáme, tak sa tvárime milo a čakáme, že sa nám pripomenie. No ja som si už začala nahovárať, že ma snáď pozná z instagramu :)))))) Tak či onak, porozprávala som mu svoju story, poďakovala za úžasnú vec, ktorú sprostredkúva a sharuje medzi ľudí a odfotila sa s nim. Yeah.

Keď si to tak zhrniem, naozaj ma táto časť sveta posúva ďalej a ďalej. Môj prvý pobyt sa zaslúžil o to, že z hobby sa stal biznis. Druhá návšteva mi dala vzdelanie a motiváciu inovovať. A čo sa stalo za tie tri roky v Befresh? Rozšírila som svoju činnosť o kurzy, mobilnú školu varenia, teambuildingy, eshop a v neposlednom rade sladký catering.

461 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chute sveta

bottom of page