top of page

Sušené paradajky, nech máme dlhšie leto

Aktualizováno: 26. 3. 2020


Každé leto si moje telo vyberie nejaké ovocie alebo zeleninu, ktorú počas celej sezóny jem a neviem prestať. Pred pár rokmi som nevedela prestať jesť marhule. Tento rok som si uletela na paradajkách. Len tak, posolená paradajka. Mňam. Možno mi túto chuť privodila moja neter, ktorá si s chuťou užívala posolenú paradajku a nakazila ma. Alebo je to telo múdre a čosi, čo tá paradajka má, mi chýbalo.

Pri tejto príležitosti sme sa s mužom rozhodli sa nejaké tie paradajky aj reálne vypestovať. Svokor nám dal sadenice, ktoré muž vysadil hneď vedľa besne rastúcej šalvie, mäty a rozmarínu. V auguste som sa vybrala do Barcelony a mesiac som našu záhradku nevidela. Keď som sa vrátila, mali sme v našej mini záhradke veeeeľa zelených listov, ktoré však nepodopieral ani jeden prútik, takže slnko neohrialo ani jednu paradajku, a teda sme o našu úrodu prišli. Nevadí, budúci rok sa nám to snáď podarí.

Ešteže svokor mal úrodu takú bohatú, že sa s nami podelil. Ďalšie ešteže patrí supermarketom (napríklad BILLA), ktoré mali k dispozícii slovenské paradajky. Tie boli tiež super sladké a šťavnaté.

Z týchto zdrojov sa mi v jednom momente nahromadilo kopec paradajok rôznych druhov, ktoré som sa rozhodla uchovať na zimné mesiace sušením. Usušila som ich a naložila do kvalitného panenského olivového oleja. Keby ste chceli vedieť viac o tom, ako si vybrať kvalitný olivový olej, Dušan Plichta to zhrnul do skvelého článku a ten si môžete prečítať TUTO.

Mňam. Jeden testovací pohár sme už aj zjedli.

Ako na to?

Nakrájala som paradajky na mesiačiky. Mala som viac odrôd, takže som sa snažila podávať jednotlivé odrody na samostatnú poličku v sušičke. Prišla som na to, že nie je dobré krájať paradajky na hrubé kusy, lebo sa dlho sušia a môžu splesnivieť.

Sušila som ich v sušičke Sedona na 45 stupňoch asi 2 dni. Nakoniec boli úplne suché. Potom som ich poukladala do čistých zaváraninových pohárov, osolila, dala čierne korenie a zaliala panenským olivovým olejom. Poriadne zavrela no a hotovo. Žiadne zaváranie.

Ak by ste mali záujem o sušičku a kupovali by ste ju zo stránky Vitarian.sk, máme tam dohodnutú zľavu. Zadajte kód Befresh.sk a čakajte na zmenu ceny :)

Sušené paradajky v oleji

235 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Guacamole

bottom of page