top of page

Králik na smotane (bez smotany)

Aktualizováno: 4. 12. 2020

Pripraviť rýchly obed počas homeofficu alebo aj po výlete je vždy tak trošku výzva. Pokiaľ vás už nebaví skončiť s cestovinami s paradajkovou omáčkou či pestom, skúste si pripraviť môj dnešný recept na Králika na smotane (bez smotany) s haluškami. Celý proces mi trval približne hodinu. Dal by sa skrátiť podľa mňa aj o polovicu a to tým, že by som halušky pripravovala počas dusenia mäsa v hrnci. Prípadne, že by som namiesto halušiek pripravila kolienka.


Prípravu mi pomohli urýchliť hlavne moje kuchynské nástroje: tlakový hrniec ULTIMA (dnes použitý druhý krát), Vitamix, kuchynský robot na spracovanie cesta na halušky, ktorý som dostala od Oresi Kuchyne Bratislava a strúhadlo na halušky.


Ak tieto nástroje nemáte, nevešajte hlavu, možno vám varenie potrvá trošku dlhšie, každopádne však tento recept môžete stále považovať za rýchly.


Králik na smotane (dnes bez smotany)

pre 4-5 osôb


1kg králičích chrbtov

2 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky

2 veľké mrkvy, nakrájané na väčšie kúsky

3 stopky zeleru, nakrájaného na väčšie kúsky

kvalitná slanina asi 2-3 cm plátok, nakrájaný na väčšie kúsky

1l vody

soľ


Všetko dáme do tlakového hrnca na 20 minút. Po vypnutí vypustíme paru. Mäso vyberieme a všetko ostatné pomixujeme na hladkú krémovú omáčku. Áno aj slaninu. V prípade, že potrebujete viac tekutiny, prilejte vodu, prípadne smotanu na varenie. Ja som zistila, že táto omáčka smotanu ani nepotrebuje, preto som ju vynechala. A verte, či neverte, nik si jej absenciu nevšimol. Jedlo bolo ľahšie a stále dostatočne lahodné.


Halušky


600g polohrubej múky

3 vajcia

250 ml vody

1,5 čl soli

hrsť najemno nasekanej petržlenovej vňate

štipka čierneho korenia

1/3 čl kurkumy


Ingrediencie zmiešame a následne postrúhame na strúhadle do vriacej osolenej vody. Ak by ste ich nezjedli hneď, je dobré halušky po uvarení jemne zmiešať s roztopeným maslom alebo masťou.


Verím, že si pochutíte nielen vy, ale aj vaše deti.


Mám pre vás aj pár tipov na nástroje,

ktoré vám prípravu jedál môžu náramne urýchliť. Je im venovaná skvelá sekcia v eshope Tescomy s názovom Mlynčeky a strúhadlá. Najviac ma zaujali tieto: strúhadlo na zeleninu vo forme julienne, moje obľúbené tenké strúhadlo na zázvor, špiralizér na zeleninové špagety, dokonca aj mlynček na mäso. Ten veru ešte nemám, predpokladám, že moje rady kuchynských pomocníkov sa čoskoro rozšíria.


Ktorý kuchynský prírastok máte momentálne najviac v obľube? U mňa je to jednoznačne tlakový hrniec, ktorý po dvoch ultra uspokojivých vareniach budem asi využívať častejšie a častejšie.


159 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page